Intuition eväitä



Kiitollisuutta ja myötätuntoa työyhteisöön


Kirjassaan Sinä pystyt Jaakko Alasaarela kertoo USA:n National Science Foundation vuonna 2005 julkaisemasta tutkimusartikkelista, jonka mukaan keskivertoihminen ajattelee noin 12 000-60 000 ajatusta päivittäin. Näistä negatiivisia ajatuksia on peräti 80 %. Lisäksi tutkimus tuo esiin, että peräti 95 % ajatuksistamme ovat samoja kuin edellisenäkin päivänä. Hurjaa!
Anteeksianto

Yksi tapa päästä eroon negatiivisista ajatuksista voisi olla anteeksianto. Jokaisen meistä olisi aiheellista olla armollisempi itselleen, toisille, olosuhteille ja menneille tapahtumille. Meillä jokaisella on subjektiivinen näkemys ihmisistä ja asioista.

Entä jos alkaisin harjoitella anteeksiantoa? Annan anteeksi itselleni kaiken, mitä olen ajatellut, tehnyt ja sanonut. Annan anteeksi vanhemmilleni sen, miten he ovat kohdelleet minua. Annan anteeksi kaikille muillekin ihmisille, vaikka he olisivat kohdelleet minua loukkaavasti. Annan anteeksi kaikelle, mitä on tapahtunut. Hyväksyn tosiasiat ja olen niistä kiitollinen.
Myötätunto

Myötätuntoinen ihminen reagoi toisten ihmisten negatiivisiin tunteisiin toisten kärsimystä lievittävällä tavalla. Myötätunto on enemmän kuin empatia. Voin osoittaa myötätuntoa sekä itseäni että muita ihmisiä kohtaan. Alan etsiä asioita, joista olen kiitollinen ja osoitan niitä asioita kohtaan myötätuntoa. Kirjassa Myötätunnon mullistava voima Catarina Ahlvik ja Miia Paakkanen puhuvat itsemyötätunnosta. Kun epäonnistumme, kuinka suhtaudumme itseemme? Tutkimuksen mukaan tässä tilanteessa on ratkaisevaa oma suhtautumisemme. Vaivummeko synkkyyteen ja tunnemme suurta häpeää? Vai voimmeko lohduttaa itseämme ja olla itsellemme paras ystävä? Jos vaikka ottaisimme itseämme kädestä kiinni, lohduttaisimme, kannustaisimme, antaisimme anteeksi. Olisimme kiitollisia itsestämme.


”Uskoipa joku uskontoon tai ei,

ja uskoipa joku jälleensyntymään tai ei,

ei ole ketään,

joka ei arvostaisi ystävällisyyttä ja myötätuntoa.”

                  -       Dalai-lama


Myötätuntoa voi opetella - jos haluaa. Kuvittele epäonnistumisen hetkellä parasta ystävääsi. Arvostelisitko häntä siinä tilanteessa vai ottaisitko kädestä kiinni ja lohduttaisit? Tee samoin itsellesi. Itsemyötätunto on itsensä kohtelua rakentavalla tavalla; ystävällisesti ja kuitenkin oikeanlaisesti vaativasti.

Myötätuntoa voi oppia ja opetella myös lukemalla kirjoja; pohtimalla kirjan sisältöä, sanomaa ja asettamalla itsensä kirjan jonkin hahmon asemaan. David Walliamsin kirjat ovat hurmanneet ja huvittaneet minua viime aikoina. Olen lukenut muun muassa kirjat Gangsterimummi, Poika ja mekko sekä Herra Lemu. Viimeksi mainitun kirjan päähenkilö, 12–vuotias Chloe, ystävystyy maankiertäjä Herra Lemun kanssa, joka nimensä mukaisesti löyhkää pahanpäiväisesti, ja siksi kukaan muu ei halua olla tekemisissä hänen kanssaan. Ulkoisesta olemuksestaan huolimatta Herra Lemu on viisas, lämminhenkinen ja ystävällinen ihminen. Chloe tuntee myötätuntoa Herra Lemua kohtaan ja on kiitollinen ystävästään.

Kiitollisuus

Kiitollisuus avaa oven myötätunnolle ja itsemyötätunnolle. Näissä molemmissa ovat läsnä vastaanottaja ja antaja. Myötätuntoa annetaan toiselle ihmiselle, itsemyötätuntoa annetaan itselle. Tosiasia kuitenkin on se, että myötätuntoa on usein helpompi osoittaa toiselle ihmiselle kuin itselle. Myötätunto itseä kohtaan on kuitenkin äärettömän tärkeää. Tutkimusten mukaan itsemyötätunto lisää onnellisuutta, luovuutta, uteliaisuutta, optimistisuutta ja positiivisia tunteita. Ja toisaalta vähentää masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Itsemyötätunto vaikuttaa omaan hyvinvointiisi ja vuorovaikutukseen toisten ihmisten kanssa.



Mitä jospa huomisesta lähtien aloittaisimme päivämme vastaamalla näihin kahteen kysymykseen:


Mistä olen kiitollinen?

Mitä tarvitsen juuri nyt?


Eija Haldin


Kommentit

  1. Mielestäni ensin on annettava itselleen anteeksi asioita ja tekoja, ja opeteltava aina vaan uudelleen rakastamaan itseään. Se on välillä vaikeaa. Kiitollisuus tulee läheisistä ja myötätunnon tunne on helppo liittää itselle rakkaisiin ihmisiin. - Halaus on iholle kirjoitettu rakkausruno-. Siispä halataan kiitollisuudesta, myötätunnosta ja anteeksiannosta. Eikö niin?

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa aika karulta, että 80% päivän ajatuksista on negatiivisia. On kuitenkin helpottavaa tietää, että negatiivisiin ajatuksiin voi vaikuttaa omalla toiminnalla ja harjoitusten avulla. Kiitollisuusharjoitus on mielestäni toimiva väylä ja sen kautta pääsee omaan sisimpään kiinni, kun miettii eri tilanteissa, että mitkä asiat aiheuttavat elämässä kiitollisuutta. Tämä on koko elämänikäinen harjoitus, että oppii olemaan kiitollinen kaikesta pienestä ja isommastakin ympärillään ja olemaan myötätuntoinen itseään kohtaan. Kun osaa olla myötätuntoinen itselle, voi vasta olla sitä muillekin. Olen itse vasta alussa tällä matkalla, mutta minulla on suuri luottamus itseeni, että onnistun. Kiitos hienosta tekstistä, se herätti paljon ajatuksia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Eija! Itselleni kiitollisuus on tunteena helppo ja luonteva. Anteeksianto on haastavampi, niin omien epäonnistumisten kuin toistenkin mokien suhteen. Olet oikeassa siinä, että anteeksiannon harjaannuttaminen on tärkeää ja varmasti vähentää negatiivisuuden kehää.

    VastaaPoista
  4. Mielestäni on kiinnostavaa, että elämän "perusasiat" ovat se ydinjuttu siitä huolimatta, että meillä on mm teknologia ja tekoäly. Ihmisten välinen vuorovaikutus ja suhde itseen ovat tärkeimpiä asioita onnellisuuden saavuttamisessa. Kiitos kokoavasta ja hyvästä kirjoituksesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Me-henki; positiivisen toimintakulttuurin vahvistaminen uudessa oppimisyhteisössä ja - ympäristössä

Mielen asetusten päivittäminen

Hiljainen tieto asiantuntijuuden rakentajana; tapauskertomus työpajasta opettajille