Hyvinvointileikki – intuition ja inspiraation avulla hyvinvoivaksi yhteisöksi

Aloitin työpaikallani hyvinvointiryhmän, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Ideana on parantaa yksilön hyvinvointia konkreettisin harjoituksin ja sitä kautta yhteisömme hyvinvointia. Kaikki muutokset lähtevät usein juuri ruohonjuuritasolta, pitämällä huolta yksilöstä pidämme huolta koko yhteisöstä. Tavoitteena on yhdessä oppia pitämään huolta itsestä, huomaamaan stressi ajoissa ja sitä kautta välttämään sitä.

Jokaisella tapaamiskerralla on eri teema, josta keskustelemme, minkä jälkeen teemme muutaman yksinkertaisen harjoituksen, joita voi helposti jatkaa omassa arjessaan ja jotka voi halutessaan ottaa itselleen arkirutiiniksi. Tavoitteena on yhdessä löytää työkaluja omaan ja työyhteisön hyvinvointiin vahvistamalla omaa intuitiota eri tilanteissa. Perustavana ajatuksena on löytää vastaukset käyttäen omaa intuitiota, ja löytämällä tapa tehdä asioita niin, että työpaikan stressitaso laskee. Kurssin tavoitteena on korvata stressi inspiraatiolla, niin että kaikki asiat saadaan aikaan täysin ilman stressiä vain innostumalla asioista.

Ensimmäisellä tapaamiskerralla keskitymme ajanhallintaan. Pohdimme, mitä kiire on, mihin aikamme kuluu, mitä voisimme jättää tekemättä, mitä haluaisimme sen sijaan tehdä.


Toisella kerralla puhumme läsnäolosta, energiasta ja eri rooleista eri tilanteissa. Oletko läsnä kaikissa tilanteissa? Mitä läsnäolo sinulle merkitsee? Viekö läsnäolo sinulta energiaa vai tuoko, millainen läsnäolo on hyväksi sinulle, millainen ei? Oletko työpäivän aikana läsnä, millainen energia sinulla yleensä on? Miten valmistaudut eri tilanteisiin? Miten nostat energiaasi, miten rauhoitat itseäsi? Teemme mielentyhjennysharjoituksen ja mietimme keinoja, miten saamme lisää energiaa.


Kolmannella kerralla pohdimme omia vahvuuksia, tunteita ja arvoja. Ajatteletko aktiivisesti vahvuuksiasi ja tuotko niitä esiin itselle ja muille? Tunnistatko tunteesi ja ilmaisetko niitä arkielämässä? Oletko tietoinen arvoistasi? Miten tunteiden ilmaisu vaikuttaa hyvinvointiisi? Elätkö arvojesi mukaan? Teemme arvokartan itsellemme ja pohdimme, mitä tunteita eri tilanteissa tunnemme ja osaammeko tunnistaa niitä. 

Neljännellä kerralla mietimme stressin korvaamista inspiraatiolla ja puhumme luovuudesta. Mitkä asiat stressaavat sinua työssäsi? Kuinka usein tunnet stressiä? Kuinka usein innostut? Käytätkö stressiä siihen, että saat aikaan asioita? Saatko tehtyä asioita innostuneessa olotilassa? Pohdimme, mitkä taidemuodot ovat osallistujille paras tapa päästä käsiksi luovuutensa ja kokeilemme runojen kirjoittamista.
 


Viidennellä kerralla puhumme intuitiosta ja havainnoinnista. Miten hyödynnät intuitiota? Teetkö päätöksiä intuitiolla? Keskustellaan tietämisen eri tavoista. Onko sinulle tyypillistä tulkita tilanteet negatiivisesti vai positiivisesti? Mihin päätöksesi yleensä pohjautuvat? Kuinka hyvin olet tietoinen omien ajatustesi taustoista ja intuitiostasi? Teemme uusia havaintoja ja uusia tulkintoja tilanteista.

Kuudennella kerralla opimme, miten voi coachata itseään yksinkertaisella menetelmällä ja miten hyödyntää tätä taitoa oman elämänsä ongelmien ratkaisemisessa ja päätöksenteossa.

Viimeisellä kerralla teemme hyvinvointisuunnitelman itsellemme käyttäen apuna coachausta. Teemme mahdollisesti myös aarrekartan ja kirkastamme osallistujien visioita omasta tulevaisuudestaan ja löydämme askeleita, joita voimme ottaa kohti omia tavoitteita.



Hyvinvointileikin avulla jokainen voi löytää keinoja hieman helpompaan arkeen, itsetuntemuksen lisäämiseen ja omaan elämänhallintaan. Tarkoitus on, että hyvinvoinnin lisääminen voi olla helppoa ja kepeää, kuin leikkiä, ja pienillä muutoksilla voi saada aikaan isoja asioita. Omaa elämänlaatua on mahdollista parantaa myös helposti, kunhan aloittaa jostain. Tärkeää on muuttaa pieniä asioita kerrallaan, löytää uusia arkirutiineja ja tulla tietoiseksi, mitkä tekijät vaikuttavat mihinkin. Usein esteenä on, että muutos tuntuu hankalalta ja pelkää, että toimiva arkiyhtälö ei enää toimikaan. Tällöin pienet askeleet ovat ne, jotka vievät perille, kun ottaa yhden askeleen kerrallaan, voi aina palata takaisin, jolloin muutos ei olekaan enää niin pelottava. Otetaan hyvinvointileikki jokapäiväiseksi rutiiniksi ja katsotaan, mitä tapahtuu!

Kommentit

  1. Kiitos Paula! Esittelet toimintamallin, joka hyvin lähestyttävästi ja pienin askelin varmasti tarjoaisi voimaannuttavan ja rentouttavan kokemuksen työyhteisölle.

    VastaaPoista
  2. Upea ja kokonaisvaltainen suunnitelma! Olisi kiinnostavaa kuulla miten työyhteisö on ottanut ryhmän omakseen, varmasti vaikuttava kokemus kaikille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Me-henki; positiivisen toimintakulttuurin vahvistaminen uudessa oppimisyhteisössä ja - ympäristössä

Mielen asetusten päivittäminen

Hiljainen tieto asiantuntijuuden rakentajana; tapauskertomus työpajasta opettajille