Asiantuntijuus ja intuitio johtamisessa


 Intuition herättäminen

Epäkoherenssi tila häiritsee aivojen toimintaa. Miten saada mieli koherenssiin tilaan?


Sulje silmäsi,
hengitä syvään - tunnustele,
miltä kehossasi tuntuu.

Yritä ajatella kiitollisuutta.
Vie mielesi paikkaan, 
jossa olet tuntenut hyvää oloa.

Hengitä syvään tätä hyvää oloa itseesi.
Hengitä ja rentoudu,
viivy vielä hetki tässä paikassa.

Hengitä syvään,
tunne kiitollisuutta - tunnustele, 
miltä kehossasi tuntuu.

Kun ihminen kokee kiitollisuutta ja iloa, mieli on koherenssissa. Ihmisen on helpompi ajatella, aistia herkkyyttään. Lainaan soitinrakentajan mietteitä Asta Raamin teoksesta Älykäs intuitio "Herkkyys on tekemisen ydin ja sen herkkyyden tulkitseminen on a ja o. Herkkyyden lukeminen on minulle sitä, että pystyn tunnistamaan mistä asiasta on kyse". Asiantuntijan intuitio on sitä, että pystyy näkemään, kuulemaan ja tunnistamaan oman työnsä kannalta olevaa tärkeää tietoa.

Miten mahdottomasta tulee mahdollinen

Kun luovutaan rajoittavista uskomuksista, voidaan antaa tilaa luovuudelle. Kuinka usein meitä rajoittaakaan pelko. Niukkuuden kulttuurissa ihminen pyrkii keskittymään elämän perusasioiden hoitamiseen. Miten saada ruoka riittämään perheelle ja miten taata toimeentulo. Runsauden myötä meille pitäisi löytyä tilaa maksimaaliselle ajattelulle, jos siirrämme itsemme pois ajattelumme tieltä.

Etenemme pitkin ajattelun portaita. Ensimmäisellä portaalla on selviytyminen. Selviytyminen arjen perusedellytysten parissa. Kun perusasiat ovat kunnossa, voimme laajentaa potentiaaliamme. Nostamme katseemme ylös seuraavalle portaalle. Kolmannella portaalla huomaamme ratkaisun kutsuvan meitä. Vielä emme yllä ratkaisuun. Meidän pitää ylittää itsemme. Viimeisellä portaalla ratkaistaan "mahdottomia ongelmia".

Intuition näkökulmasta ei ole mahdottomia ongelmia.



Intuition kolme kulmaa

Miten saada mieli avartumaan ja ottamaan koko ihmisen ajattelun potentiaali käyttöön? Tämä kysymys on niin iso ja laaja, ettei siihen toistaiseksi löydy ratkaisua. Onko vain kyvyttömyyttä nähdä ratkaisuja?

Ihmisen ja eläimen ensisijaista ajattelua johtaa vaistoihin pohjautuva ajattelu, egosentrisyys. Näemme helposti asiat vain "minä kulmasta". Omat pelkotilamme ja tunteemme estävät meitä ajattelematta toisin. Epämukavat tuntemukset puskevat meitä takaisin mukavuusalueelle.

Asiantuntijuuteen perustuva ajattelu luottaa vahvasti tieteeseen ja tutkimukseen. Emme voi luottaa tietoon, ellei siitä löydy tarpeeksi tutkimusta. Kuinka usein kuulemmekaan nerokkaista keksinnöistä, jotka eivät koskaan "breikkaa", ja syynä liian vähäinen tutkimustieto. Emme uskalla ottaa riskejä, koska reunatuntemukset puskevat meidät jälleen mukavuusalueelle. Reunatuntemukset voivat olla esimerkiksi talouteen tai uskottavuuteen liittyviä tuntemuksia.


Juurisyyn havaitseminen

Työskentelemmekö ongelman kanssa vai itsemme kanssa? Meillä on edessä "wicked problem". Tuijotamme ongelmavyyhtiä näkemättä todellista ongelmaa. Kuljemme helposti tuttuja "lumisia uria", emmekä uskalla poiketa niiltä. Riittää, että on yksi ihminen joka antaa kaistaa. Auttaa laajentamaan ajattelua ja tarvittaessa hyppäämään pois "lumiselta uralta".

Teknologian kehittyessä ihmisellä on tullut laajat mahdollisuusdet käyttää päättelyään. Ihminen voi fokusoida, analysoida ja vertailla saamaansa tietoa. Käyttää intuitiotaan hyväksi päätöksenteossa. Intuitiota, jota tekoäly ei omaa.

Päättely luo turvallisuuden tunnetta, siitä meillä on tutkittua tietoa psykologiasta ja historiasta. Olemme luoneet systeemejä, sääntöjä ja kriteerejä. Pelko on ohjannut meitä. Pelko, joka voidaan kuorruttaa salonkikelpoisilla menetelmillä hyväksytyksi.


Oikeat kysymykset

Bengt Holmström pyytää löytämään oikeat kysymykset. ”On suuri virhe, jos annetaan vain paljon rahaa ja vapautta. Ihminen tarvitsee sitä, että annettu tehtävä on jollain tavalla rajattu. Innovaatio syntyy siitä, että annetaan probleema, joka kaipaa ratkaisua. Se fokusoi ajattelun.” Kauppalehti

Oikeiden kysymysten löytämiseksi tulee käyttää aikaa. Ei kannata lähteä etenemään, ellei tiedä suuntaa. Kun pystyy fokusoimaan miksi, mitä ja kenelle, ollaan jo pitkällä. Kyky nähdä pidemmälle - kyky tarkastella tulevaisuutta. 

”Ratkaisijoista ei ole pulaa suhteessa niihin poikkeusyksilöihin, jotka osaavat esittää oleellisia kysymyksiä”. Kauppalehti 


Asiantuntijuuden tiedostaminen

Omaa asiantuntijuuttaan kannattaa vahvistaa. Tulisi pohtia estääkö omaa asiantuntijuutta tulla näkyväksi se, että asetamme itsemme ratkaisujemme tielle. Näen päivittäin opettajayhteisössäni suurta potentiaalia, miksi tämä ei tule näkyväksi? Eikö 100 olekaan enemmän kuin 50?

Miksi opettaja-asiantuntijuutta tulisi vahvistaa? Jotta pystytään luomaan ja kehittämään uutta. Uusia ratkaisuja alati muuttuvassa ja ennakoimattomassa maailmassa. Luomalla uutta, voimme luopua vanhasta, vähentää nykyistä työmäärää. Voimme vastata tulevaisuuden haasteisiin, mihin tarvitaan koulua?

"Ensi vuosikymmenellä emme uudelleenkouluttaudu, vaan uusi digitaalinen välineistömme valmentaa meidät uuteen tehtävään". Ilkka Halava


Hyvinvoinnin portaat

Mistä hyvinvoinnin portaat lähtevät?

Mitä tarvitaan hyvinvoinnin lisäämiseksi?
Mitä  hyvivoinnilla tavoitellaan?

Ote Facebook -päivityksestä. Oppilas viittaa ja kysyy tiukkana: "No sanoppas sit kumpi on tärkeempää luku- vai laskutaito?" Sitä yhdessä pohdittuamme, toinen oppilas viittaa ja sanoo: "Kyllä jaksaminen on tärkeempää, sillä jos ei jaksa nousta sängystä ylös, ei voi laskea tai kirjoittaa eikä mennä töihin. Sit ei saa rahaa, eikä voi syödä".

Liikuttavaa pienten 7-8 -vuotiaiden lasten keskustelua. Enkä sanoisi, ettei sieltä löytyisi pieni totuuden siemenkin, ilman sen suurempaa tutkimusta.

Tarvitsemme eri toimijoiden välille yhteyden ja sen rakentaminen lähtee itsestä. Erillisyys aiheuttaa konflikteja, jolloin takerrumme, uraudumme, menetämme yhteyden. Sitä ruokkii pelko. Toinen on suvaitsematon, omassa kuplassaan ja irti todellisuudesta.


Herkistytään kuuntelemaan omaa intuitiota

Päätän tämän kirjoittamisen Saku Tuomisen ja Martti Hellströmin pohdintaan, miten koulun pitäisi muuttua?

"Jotta koulu voisi edes teoriassa toteuttaa sille laissa määrättyä tehtävää, Antaa elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja, tulisi ymmärtää mahdollisimman kirkkaasti, miltä tulevaisuus näyttää ja mitä tulevaisuudessa tarvittavat tiedot ja taidot ovat.
Aikaisemmin tämä oli ainakin suhteellisen helppoa.
Työurat olivat selkeitä, pitkiä ja loogisia. Yliopistot ja korkeakoulut valmistivat ihmisiä johtaviin asemiin ja paremmin palkattuihin ammatteihin, keskiasteen oppilaitokset työnjohtajiksi ja alimmat suorittavaan tai ruumiilliseen työhön.
Kun ammatin valinta oli tehty, pysyttiin samassa ammatissa, jopa samalla työnantajalla, usein vuosikymmeniä, koko elämän ajan".

"Kaikki tämä on kuitenkin muuttunut".



Kirjoittaja ja kuvat: Sirpa Saari, Kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja, tekstiilityön opettaja, yrittäjä
























Kommentit

  1. Herkkyys on tekemisen ydin ja sen herkkyyden tulkitseminen on a ja o. Herkkyyden lukeminen on minulle sitä, että pystyn tunnistamaan mistä asiasta on kyse". Asiantuntijan intuitio on sitä, että pystyy näkemään, kuulemaan ja tunnistamaan oman työnsä kannalta olevaa tärkeää tietoa. Juuri näin. Itse olen ollut perusoptimisti ja olen vaimentanut kaikki "häkytysäänet". Olen aina sinisilmäisesti ja luottavaisesti ajatellut:"Kyllä se siitä." Mutta miksi sitä sisäistä ääntä ei malta/osaa/uskalla/ymmärrä/arvosta? Onko kuitenkin niin, että käytännössä on helpompi luottaa kuin epäillä? Yrittää kuin lakata yrittämästä? Jatkaa kulkua kuin pysähtyä? Väsyä kuin levätä? Joku toinen on varmaan tästä eri mieltä. Tänään kuitenkin tällaisia ajatuksia. Blogi oli minusta ajatuksia ja pohdintaa herättävä. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Kysyt tärkeitä kysymyksiä. Koulu ja opettajat ovat tosiaan nyt suurien haasteiden edessä, eikä ole ihme jos moni ahdistuu ja lannistuu niiden edessä. Kuka tosiaankaan voi varmuudella tietää, miten koulun pitäisi muuttua?

    VastaaPoista
  3. Hieno kertaus kurssista, olennaisimmat asiat olet saanut tähän koottua. Ja todella tuo yhteys on yksi tärkeimmistä! Mielestäni jaksamisen esiin nostaminen tulevaisuuden valttikorttina on keskeistä! Itsetuntemus, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja jaksaminen ovat futuristienkin mielestä tulevaisuustaitoja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Me-henki; positiivisen toimintakulttuurin vahvistaminen uudessa oppimisyhteisössä ja - ympäristössä

Mielen asetusten päivittäminen

Hiljainen tieto asiantuntijuuden rakentajana; tapauskertomus työpajasta opettajille